נגב - איזור שדה בוקר
- adi0103
- Oct 26, 2022
- 7 min read
מתי כדאי? החל מאמצע אוקטובר ועד סוף אפריל.
מי המטיילים? אמא עדי, אבא גיא, שי-לי (מתבגרת בת 8.5) ודורי (בנדיט בן 6).
דברים שחשוב לדעת?
אם אתם בקטע של פריחות (כמוני) אז חשוב לדעת שיש זמנים מאוד ספציפיים של פריחה באיזור, אציין כמה מהם בהמשך הפוסט ולפי זה כדאי לקבוע באיזה מועד מתאים לכם להגיע. בנוסף יש לקחת בחשבון שזה איזור עם סכנת שטפונות כאשר מתחילים הגשמים אז כדאי לעקוב אחר השירות המטארולוגי והאזהרות באתר רשות הטבע והגנים. אם חשקה נפשכם בטבילה באחד הגבים - עדיף שתבחרו להגיע בחודשי מרץ-אפריל.
יש לי כל כך הרבה לרשום על המדבר, פתאום קלטתי שיש כמה מסלולים שעשינו השנה שלא נתתי להם מקום של כבוד כאן בבלוג. אז הנה אני משנסת מותניים וחוזרת לכתוב על אחד האזורים שלעולם לא נמאסים עלינו וכל פעם יש דברים חדשים לגלות בו...
הנגב! איך בכלל ניגשים לכתוב על איזור שמכסה 60% משטחה של מדינת ישראל? (ומאכלס 10% ממנה)... זה מקום עצום, קסום ומלא עניין וטומן בחובו את הנופים הכי מיוחדים שיש לארץ ישראל להציע.
הפעם אתמקד באיזור של שדה בוקר ועד שעה נסיעה משם כדי שלא נתפזר... (יש פוסטים נוספים על הדרך לאילת, איזור עזוז, מדבר יהודה ועוד).
אז לנגב יוצא לנו להגיע לפחות פעמיים בשנה, מה שמושך אותי כל כך באיזור הזה וגורם לי לגרור את כל המשפחה שלי אליו פעם אחר פעם זה בעיקר הניגודיות והתחושה של מרחבים אינסופיים שמעלים המון סימני שאלה ומעוררים בי רצון לצאת לרואדטריפ בלתי נגמר על מנת לגלות עוד חווה מבודדת שמייצרים בה גבינות שוות, עוד איזור עם מאובנים שתמיד מרגשים אותי (רק אותי), עוד איזור עם פריחה של פרחים נדירים שלא ברור איך מצאו את הכוחות לפרוח דווקא שם באמצע השממה, עוד יקב של אנשים חרוצים ומרתקים שבחרו להשתקע במקום לא פשוט וליצור חיים ומקומות מלאי אווירה ואהבה, עוד מפל/גב מים שמחדד לך כמה הטבע עוצמתי ובלתי מנוצח ועוד ועוד...
איפה לישון?
מדרשת בין גוריון היא יישוב קהילתי שנמצא בסמוך לקיבוץ שדה בוקר. מומלץ לבסס את הלינה שם ומשם ניתן לצאת לטיולים באיזור. ניתן למצוא באיזור המדרשה והקיבוץ מקומות לינה שווים החל ממלונות ברמה הכי גבוהה שיש (קדמא) ועד לצימרים, אכסניות וחאנים. אין לי המלצה ספציפית, תמיד טוב פשוט להיכנס לבוקינג ולסנן כך שהביקורות יהיו עם ציון של 8 לפחות (ולא , אם יש רק שני אנשים שנתנו ציון אז זה לא נחשב, שימו לב גם לזה).
איפה לאכול?
במדרשת בן גוריון ישנו מרכז עם כמה מאפיות, בית קפה, סופר ופאב. המעדנייה שנמצאת במרכז נקראת הכנענייה ויש בא כריכים חלומיים, סלטים מושקעים, מאפים וקפה ומצויין. מומלץ בחום! יש לקחת בחשבון שהמעדנייה סגורה בימי שבת וראשון. בשישי בערב המקום היחידי שמצאנו שהיה פתוח באיזור הוא הפאב המקומי - ג'ומעה בר שהתברר כאחלה אופצייה - אמנם אין מבחר של מנות אבל המנות עצמן היו מצויינות ויש להם אחלה בירות באווירה כפרית וכייפית. בקבוע אחרי טיול בדרום אנחנו עוצרים בבאר שבע לאכול בדרך הביתה שם יש מבחר מסעדות עצום וכל פעם אנחנו מנסים מסעדה אחרת - עד כה לא נפלנו! בין המסעדות שניסינו - kepasa - מסעדה עם מבחר עשיר וטעים, כרמים - מסעדה יוקרתית ומצויינת! אם בא לכם להתפנק..., kampai-קמפאי- מסעדה אסייאתית - מעולה מעולה מעולה! מעוצבת מקסים, הכל מרגיש נקי וטרי וטעים בטירוף!, מסעדה איטלקית - גומבה - אכלנו בה יותר מפעם אחת כי פשוט אי אפשר ליפול בה. בקיצור - יש אוכל בבאר שבע.
מה לעשות?
נתחיל בזה שיש שפע של מסלולים לאיזור להציע בכל דרגות הקושי, אכתוב כאן אפשרות לסופ"ש חוויתי באיזור המשלב מסלולי הליכה, טיולי פריחה, אוכל, יין ואטרקציות :
ביום ההגעה - יום ההגעה תמיד איכשהו מתקדם בעצלתיים ואני לא ממליצה לתכנן יותר מדי..לנו באופן אישי לוקח לפחות 3 שעות נסיעה (גרים בצפון, תמיד יש עצירות).
מבחינת עצירות בדרך זה מאוד תלוי בעונה, הייתה פעם שעצרנו בדרך בבתרונות רוחמה (פברואר-אפריל קלאסי), הייתה פעם שעצרנו בכלל לסיבוב בטיילת באשדוד, הייתה פעם שנסענו דרך ירושלים, בקיצור יש המון אופציות להגיע דרומה והמון עצירות שוות. מה שכן תמיד אני בודקת אם יש פריחה שווה באיזור אז למשל אם יש דרום אדום- מומלץ לנסוע דרך העוטף. אני אוהבת גם לחפש מעדניות שוות / מקומות מיוחדים לארוחת בוקר. חוות קורנמל היא אחת כזו , במקום פיצות, סלטים, גבינות ואווירה מהממת.
משם אפשר במידה ואתם בחודש אוקטובר להמשיך לחפש חלמוניות באיזור ירוחם ואם אתם בחודש מרץ אז אמליץ לכם להגיע לראות את פריחת אירוס הנגב היפהפה בין קיבוץ ריבים לצאלים על כביש 222.
אני תמיד אוהבת להגיע מוקדם יחסית ביום הראשון למקום הלינה כדי להבין מי נגד מי, מה ההמלצות של המקומיים, איפה כדאי לאכול וקצת לשוטט ברגל במקום החדש.
יום שני טיול - ממליצה להתחיל בנגב ספארי - מוזיאון טבע משפחתי וקטן שנמצא במדרשת בן גוריון, במקום יש נחשייה (כמעט נפטרתי במקום), הסברים מרתקים בנוגע לחי באיזור כולל פוחלצים, גולגלות של עשרות חיות, מיצגים מרתקים של כלים שנמצאו של האדם הקדמון ומיצג שלם שמוקדש למסורת ולחיי הקהילה הבדואית. נעמה המדריכה הייתה מקסימה וסבלנית לאלפי השאלות שהילדים המטירו עליה. זו הייתה שעה מרתקת, הילדים היו בטירוף ומשם רק נותר להמשיך למסלול רגלי באיזור שהרגע הם שמעו עליו כל כך הרבה דברים מעניינים.
עלות הביקור במוזיאון - 40 ש"ח לילד ו45 ש"ח למבוגר המחיר הוא עבור שעה סיור הכולל ביקור בנחשייה והסברים ממדריך על המיצגים. בנוסף ניתן לקבוע מראש ספארי לילה/ טיול לעין עקב המצריך הקפצה בג'יפ. חיים, הבעלים של נגב ספארי איש מקסים ונעים וממליצה ליצור איתו קשר לפני ההגעה על מנת לקבוע מראש את הסיורים איתו (נגב ספארי - 0545343797).
עין עבדת
מנגב ספארי ניתן להמשיך 5 דקות באוטו לחניה של המסלול. מהחניה יוצאים למסלול קליל ויפהפה האורך כשעה שיוצא ממדרשת בן גוריון (800 מטר עד למעיין וחזרה). הדרך לחנייה עוברת בנופי בראשית ותצפית עוצרת נשימה אותה ניתן גם לראות מרחבת הקבר של פולה ודוד בן גוריון אליה מומלץ להגיע בהמשך היום. במסלול עצמו נוכל להבחין במערה עתיקה, צמחייה מדברית וגולת הכותרת שאליה מגיעים אחרי חצי שעה הליכה - מעיין ומפל יפהפיים באמצע המדבר - כל כך לא מובן מאליו הזרימה הזו באמצע המדבר, מראה שלי באופן אישי אף פעם לא נמאס... שימו לב - בסימון שבילים כ 20 דקות לאחר שתתחילו את המסלול יש פיצול - יש סימון שמסמל עלייה במדרגות - זה להמשיך למסלול קווי אחר, יש להמשיך ישר ולא לעלות במדרגות על מנת להגיע למעיין והמפל (אגב- ישנו איסור להיכנס למעיין). בפעם הראשונה שעשינו את המסלול גיא ושי-לי דשדשו קצת מאחור ואני, יחד עם אי יכולת דחיית הסיפוקים שלי רצתי עם דורי קדימה למפל.. תיארתי לעצמי שהם ידעו את הדרך אבל הם החליטו לעלות עם הסימון במעלה המדרגות (גיא אף פעם לא היה חזק בניווטים אבל הפעם אני לוקחת את האשמה עלי), עוד דבר שחשוב לציין שזה שאין קליטה במסלול כך שמצאנו את עצמינו מחפשים אחד את השנייה במשך שעה לפחות עד שנפגשנו בחנייה כשגיא זועף ורוטן עלי ובצדק לחלוטין...שלא תגידו שלא הזהרתי מראש.
זמן לקצת הסטוריה
מעין עבדת ניסע 8 דקות לשדה בוקר, שם נמצא צריף בן גוריון ומוזיאון המשלב פעילויות נחמדות לילדים הכולל גם פעילות אינטראקטיבית ממש מגניבה שנותנת אחלה תחליף לטאבלט...
לדורי יש קראש לא ברור על דוד בן גוריון כך שהוא היה נרגש בטירוף וזה חמוד נורא.
תמונת הטיול:
הכניסה היא בחינם ומאפשרת בילוי של שעה לפחות בה ניתן להיכנס לצריף בן גוריון ולראות כיצד נראה ביתו, איזה ספרים קרא, היכן היה יושב לאכול ומה היו התחביבים שלו. בנוסף יש פעילות אינטראקטיבית מלאה בחידונים נחמדים המתאימים לכל גיל, ארגז חול לקטנטנים ועוד.. מומלץ כגיחה קצרה ונחמדה.
משם יצאנו ובדרך ראינו יקב קטן ומקומי שנמצא בבית הקפה בשם פולה קפה אותו מתפעל אדם נחמד ושקט בשם צבי אשר מייצר בעצמו כבר במשך 25 שנה את הינות המצויינים שקיבלנו במסגרת תפריט הטעימות (45 ש"ח לאדם) - רק יינות אדומים. במקום גם יש קרטיבים ועוד כך שגם הילדים היו מרוצים.
דרך אגב, המקום נמצא בצמוד למלון קדמא, כך שאם אתרע מזלכם ללון במלון הקסום הזה אז זה ממש מרחק הליכה רגלי...
משם המשכנו לצימר למנוחה קצרה ומקלחות.(צימר קשתות מדברי - 900 ש"ח ללילה, מאוד נקי, יפה ומרווח, ללא ארוחת בוקר-אבל כן קיבלנו פינוקים - תה, עוגה וגלידוניות. בעיני מחיר מאוד משתלם למשפחה והצימר במיקום מצויין).
אחה"צ הלכנו ברגל 20 דקות לעבר רחבת הקבר של פולה ודוד בן גוריון על מנת לראות משם את השקיעה. למעט זה שהמקום הזה עשה לי פלאשבקים למפקדים בלתי נגמרים ומעיקים בצבא, המקום הזה פשוט קסום. במקום עצמו יעלים משוטטים (ראינו המון, צריך מזל זה כנראה עניין של טיימינג), מדשאות רחבות ונוף מטריף.
משם המשכנו לג'ומעה בר לאכול ארוחת ערב ולשתות בירה מצויינת מהחבית (טעם חדש שלא הכרתי - lupulus).
למחרת רציתי שניסע לעשות את אחד המסלולים המאוד מומלצים וקלילים שמאפשרים התרעננות בחום המדברי - עין ירקעם / נחל ימין אבל הבנתי שעדיין לא התמלאו שם מספיק מים לטבילה לכן וויתרתי (סביר שהחל מאמצע נובמבר ועד אפריל המסלולים האלו לגמרי יענו על הצורך). אגב, בשבת ניתן לאכול ארוחת בוקר בסניף ארומה בעבדת - הייתי סקפטית בהתחלה כיאה לתל אביבית אסלית שנשבעה שכף רגלה לא תדרוך לעולם בסניף ארומה אבל התבדיתי, יש אופציות מעולות ומגוונות במחיר ממש הוגן. אז נחזור לחיפושי אחר מסלול - גיגלתי על פריחות באיזור כשלפתע ראינו בסמוך לירוחם מצבור של מכוניות חונות לצד הדרך, ישר בדקתי על מה המהומה והבנתי שהגענו לחלמוניות ירוחם (כן כן אותה המלצה מהיום הראשון, במידה ולא הספקתם אז כדאי עכשיו) - איזור של פריחת חלמוניות בחודשים אוקטובר-נובמבר. כולי רוטטת מהתרגשות יורדת מהאוטו לבדוק עם החבר'ה שחזרו האם אכן הם פרחו וכשהם אישרו ואמרו שלחלוטין שווה את ההליכה אז ירדנו מהאוטו אל עבר הפריחה המדוברת. מדובר בכחצי שעה הליכה עד לאיזור בו ניתן לראות חלמוניות, ניתן גם לעלות עד קצה הגבעה בשביל להגיע לתצפית נחמדה על ירוחם. לחובבי פריחה - מומלץ מאוד! זה גם מאוד מדרבן ילדים ללכת בשביל לחפש פרחים, מה שאני הכי אוהבת זה שאתה הולך במקום צחיח, לא מצליח לדמיין בכלל איך משהו מצליח לפרוח בו.. ואז זה :
משם כמובן עשינו עצירה בבאר שבע באחת המסעדות השוות שציינתי מקודם ומשם המשכנו הביתה...
אופציה נוספת ליום האחרון למי שפחות קצר בזמן היא להזמין סיור לעין עקב (מצריך רכב 4*4 -ניתן להזמין דרך חיים בנגב ספארי) או ללכת ברגל- יש לקחת בחשבון שמדובר במסלול ארוך לילדים המתורגלים בהליכה וכמובן עדיף במזג אוויר המאפשר זאת (ולא לשכוח כובע, מים וקרם הגנה) ולאחר המסלול להמשיך ל 2 מקומות עליהם כבר כתבתי בעבר אך חשוב לי לרכז בפוסט הזה את כל האפשרויות שאני מכירה שיש לאיזור להציע - חוות כרמי עבדת שם גם ישנם צימרים שנראים ממש שווים ויקב משפחתי הכולל טעימות יין ונשנושים.
ומשם לקבוע סיור גמלים בחוות הגמלים בנגב - מדובר במשפחה נוספת הממלאת אחר החזון להפריח את השממה ועושה סיורי גמלים מרתקים עם הסברים על הנבטים ותצפית על גן לאומי עבדת - מומלץ מאוד.
עוד דברים שחשוב לדעת?
מדי שנה, בסוף השבוע שאחרי החגים מתקיים פסטיבל אינדינגב במצפה גבולות - פסטיבל מוזיקה מושקע וידידותי למשפחות, מומלץ לבוא מצויידים ל3 ימים ולהקים קמפינג ולחוות את החוויה במלואה! אנחנו היינו השנה ונהננו מאוד, ללא ספק נחזור.
אז סעו לכבוש את הנגב, יש לו המון מה להציע! פוסטים נוספים על אופציות שוות בדרך לאילת, טיול באיזור עזוז, תמנע, מדבר יהודה וים המלח כבר רשמתי, נותר לכם רק לפשפש בבלוג ולתכנן את הטיול הבא!
אז מבטיחה בקרוב מאוד לרשום פוסט מסודר על איזור מכתש ומצפה רמון ועוד פוסט המתמקד כל כולו בכביש 90 האהוב עלי מכל....
stay tuned
Comments